Over de CSS Validator

Index

 1. Over deze Service
  1. Wat is dit? Heb ik dit nodig?
  2. De uitleg hierboven gaat mij te snel! Help!
  3. Dus deze service bepaalt wat wel of geen correct CSS is?
  4. Wat kost dit mij?
  5. Wie heeft deze tool geschreven? En wie onderhoudt hem?
  6. Hoe kom ik in contact met de auteurs? Hoe stuur ik een nieuw probleem in?
  7. Kan ik helpen?
 2. Voor Ontwikkelaars
  1. In welke taal is de CSS Validator geschreven? Is de broncode ergens beschikbaar?
  2. Kan ik de CSS Validator zelf installeren en draaien?
  3. Kan ik een applicatie maken die gebruik maakt van de validator? Is er een API?

Over deze Service

Wat is dit? Heb ik dit nodig?

De W3C CSS Validation Service is een gratis stukje software gemaakt door het W3C om Web designers en Web developers te helpen hun Cascading Style Sheets (CSS) te controleren op geldigheid. De service kan gratis gebruikt worden op het web, of worden gedownload en gebruikt als java programma of als java servlet op een Web server.

Heb jij dit nodig? Als je een Web developer of een Web designer bent zal deze tool een erg waardevol hulpmiddel zijn. Je style sheets worden niet alleen vergeleken met de officiële CSS specificaties, de tool helpt je ook errors, typefouten en incorrect gebruik van CSS te vinden. De validator geeft ook aan als jouw CSS mogelijk risico's met zich meebrengt als het gaat over gebruikersvriendelijkheid.

De uitleg hierboven gaat mij te snel! Help!

De meeste documenten op het Web zijn geschreven in een computertaal die HTML wordt genoemd. Deze taal kan gebruikt worden om webpagina's te creëren met gestructureerde informatie, links en multimedia objecten. Om kleuren, tekst en lay-out op te maken maakt HTML gebruik van de stylingtaal CSS, een afkorting voor "Cascading Style Sheets". Deze tool helpt mensen die zich bezig houden met het ontwikkelen van webpagina's hun CSS te valideren en eventueel te herstellen.

Dus deze service bepaalt wat wel of geen correct CSS is?

Nee. Het is een helpvolle en betrouwbare tool, maar het blijft software, en zoals elk stuk software heeft de validator een aantal bugs en problemen & legacy bugs en problemen. De echte referentie over Cascading Style Sheets zijn de officiële CSS Specificaties.

Wat kost dit mij?

Niets. De service is gratis. De broncode is open en je bent vrij om de code te downloaden, te gebruiken, te wijzigen, te verspreiden en meer. Verder ben je, als je dat wilt, welkom om mee te werken aan dit project of om te doneren aan het W3C via het W3C supporters programma.

Wie heeft deze tool geschreven? En wie onderhoudt hem?

W3C onderhoudt en bewaart de validator, met dank aan de bijdragen van het W3C en van vrijwillige ontwikkelaars en vertalers. Zie de bedankpagina voor details. Ook jij kunt helpen.

Kan ik helpen?

Natuurlijk, graag zelfs! Als je een java programmeur bent kun je meehelpen aan het CSS Validator project door de broncode op te halen en te helpen bij het oplossen van bugs & legacy bugs, of door het helpen bij het implementeren van nieuwe functies.

Maar je hoeft niet perse een coder te zijn om te helpen bij het bouwen en onderhouden van deze tool: je kunt ook helpen de documentatie te verbeteren, mee te werken door de validator in jouw taal te vertalen, of door je aan te melden bij de mailing-list en te discussiëren over de tool of anderen te helpen.

Heb je verder nog vragen?

Mocht je verder nog vragen hebben over CSS of de CSS validator, bekijk dan even de beschikbare mailing-lists en fora, maar controleer voordat je dat doet of je vraag nog niet is beantwoord in de CSS Validator FAQ.

Voor Ontwikkelaars

In welke taal is de CSS Validator geschreven? Is de broncode ergens beschikbaar?

De W3C CSS validator is geschreven in java en ja, de broncode is beschikbaar. Door middel van CVS kun je de code online bekijken of volg de instructies op die pagina om alle beschikbare code te downloaden. Voor een snel overzicht van de classes die gebruikt worden in de CSS Validator code kun je de README lezen.

Kan ik de CSS Validator zelf installeren en draaien?

Het is mogelijk om de CSS validator te downloaden en te installeren, en het te draaien van de command line, of als een servlet op een Web server. Lees de instructies voor meer informatie over de installatie en het gebruik van de validator.

Kan ik een applicatie maken die gebruik maakt van de validator? Is er een API?

Ja, en ja. De CSS Validator heeft een (RESTful) SOAP interface die het relatief gemakkelijk zou moeten maken om applicaties (zowel voor het Web of stand alone) op de validator te ontwikkelen. Natuurlijk is het hierbij belangrijk de ter beschikking gestelde bronnen te respecteren: zorg ervoor dat je applicaties even wachten (sleep()) tussen de aanroepen naar de validator of installeer en draai je eigen instantie van de validator.