Download en Installeer de CSS Validator

This translation of the installation guide for the CSS validator may be out of date. For a reliable, up-to-date guide, refer to the English or French versions.

Download de CSS Validator

Download de broncode

De CSS validator is als download beschikbaar via CVS. Volg de instructies om de publieke W3C CVS server te benaderen en download 2002/css-validator. Opmerking: de online versie van de CSS Validator is in het algemeen ouder dan de CVS versie, dus resultaten en het uiterlijk kan verschillen.

Download de CSS Validator als java package (jar of war)

css-validator.jar

Installatie handleiding

De CSS validatie service is een Java servlet. De service kan geïnstalleerd worden op elke servlet engine, en kan ook gebruik worden als een simpele command-line tool. De officieële W3C CSS Validatie service draait op de aanbevolen Jigsaw server, maar, om het eenvoudig te houden zullen we, in dit document details geven over hoe de validatie service te installeren op Apache's servlet engine Tomcat.

Een aantal instructies over het installeren van de servlet met Jigsaw, en het draaien van de service als command-line tool worden onderaan gegeven.

Systeemeisen

Deze installatie handleiding gaat er vanuit dat je gedownload, geïnstalleerd en getest hebt:

Voor de installatie van de validator op je systeem is het nodig dat je de volgende Java libraries gedownload hebt:

Installatie op Tomcat

 1. Download de Validator zoals hierboven uitgelegd wordt.
 2. Kopiëer de hele broncode map (".../css-validator/") naar de webapps map naar de installatiemap van Tomcat. Normaal is dit [TOMCAT_DIR]/webapps/. De broncode van de Validator staat nu in [TOMCAT_DIR]/webapps/css-validator, die we vanaf nu [VALIDATOR_DIR] noemen.
 3. Maak een nieuwe directory "WEB-INF" in "[VALIDATOR_DIR]", en een map "lib" in "[VALIDATOR_DIR]/WEB-INF"
  mkdir -p WEB-INF/lib
 4. Kopiëer alle jar bestanden (van de systeemeisen) naar de map "[VALIDATOR_DIR]/WEB-INF/lib"
 5. Compileer de broncode van de Validator vanuit de map [VALIDATOR_DIR], Draai ant, en zorg ervoor dat de jar bestanden die je gedownload hebt correct ingesteld zijn in je CLASSPATH omgevingsvariabele. In het algemeen zal het volgende gewoon werken:
  CLASSPATH=.:./WEB-INF/lib:$CLASSPATH ant
 6. Kopiëer of verplaats "[VALIDATOR_DIR]/css-validator.jar" naar "[VALIDATOR_DIR]/WEB-INF/lib/".
 7. Kopiëer of verplaats "web.xml" van "[VALIDATOR_DIR]/" naar "[VALIDATOR_DIR]/WEB-INF/".
 8. Herlaad de Tomcat server als laatste:
  "cd [TOMCAT_DIR]; ./bin/shutdown.sh; ./bin/startup.sh;"

Installatie op Jigsaw Web Server

 1. Download de broncode zoals hierboven beschreven, haal de benodigde jars, en build de broncode met ant.
 2. Daarna moet je de validator home directory configureren (normaal gesproken is dit css-validator) zodat hij kan werken als een servlet container. Voor dit doel is het nodig dat je Jigsaw geïnstalleerd hebt (zie de Jigsaw pagina's voor een korte instructie (het is erg eenvoudig)) en start Jigsaw Admin. Verander de HTTPFrame naar ServletDirectoryFrame.
 3. De volgende stap is het aanmaken van een resource "validator", met als class 'ServletWrapper' en als frame 'ServletWrapperFrame'. De latter zou zichzelf automatisch moeten toevoegen. De class van de servlet is org.w3c.css.servlet.CssValidator. Als er al een bestand is met de naam 'validator', verander die dan. Het is belangrijk dat dit 'alias' altijd de naam 'validator' heeft.
 4. Start als laatste Jigsaw en draai de validator. Controleer de HTML die je wilt uitvoeren. Normaal gesproken zal je URI er als volgt uitzien:
  http://localhost:8001/css-validator/validator.html

Command-line gebruik

De CSS validator kan ook gebruik worden als command-line tool, als je computer Java geïnstalleerd heeft. Build de css-validator.jar zoals hierboven beschreven, en draai hem als:
java -jar css-validator.jar http://www.w3.org/